BIBLE STUDY ANSWERS – WEDNESDAY, AUGUST 8, 2012

READING THE BIBLE IN 52 WEEKS
PSALMS 42-72 BOOK 2


On August 8, 2012, we will continue the study of the Book of Psalms, the church’s book of praise, hymns, songs and prayers! The Psalms was known in Hebrew as the Tehillim which meant “praise songs.” In the Greek, they were called “Psalmoi” which meant “songs to accompany stringed instrument.” The Book of Psalms is the longest book in the Bible with 150 chapters and can speak to your every situation!

The Book of Psalms is divided into five books or divisions. Those books or divisions are: Book 1 (1-41); Book 2 (42-72); Book 3 (73-89); Book 4 (90-106); and Book 5 (107-150). Each of book or division of Psalms ends with a benediction.
Remember: THREE-A-DAY IS THE EASIEST WAY! There are 1,189 Chapters in the Bible and to read the whole Bible in 52 Weeks, one must read an average of 3.25 Chapters every day!
Here in week twenty-nine we now turn in our study to Book 2 of the Psalms. In fact, some of the Psalms in 42-72 include some of the best known and most often quoted Scriptures in the entire Bible!
Please read prayerfully and carefully Psalms 42 thru 72 and answer the following questions that we will discuss in our session on this Wednesday:
1. Of the 31 Psalms in Book 2, how many were written by King David and how many by his son Solomon?
ANSWER: 20 of the Psalms in Book 2 were written by David and one by Solomon.
2. Many Biblical scholars believe Psalms 42 and 43 were one Psalm originally because of a repeat of an important verse in both Psalms. Which verse in Psalm 42 is repeated in Psalm 42 and again in Psalm 43?
ANSWER: Verse 5 is repeated at Verse 11 in Psalms 42 and repeated in Verse 5 in Psalm 43.
3. In which verses of Psalm 42 does the psalmist declare he will “yet praise him” when speaking of God? What do you think he meant by this phrase?
ANSWER: Verses 5 and 11. To me it means even in the middle of distress and crisis he will yet praise the LORD! He is a yet praise kind of God! He is worthy!
4. What kind of psalm in Psalm 44?
a. Wisdom
b. National Lament
c. Messianic
ANSWER: b. National Lament
5. The word Selah occurs 71 times in the Psalms and is found after Verse 8 in Psalm 44. What does Selah mean and should it be said while reading the Psalms aloud?
ANSWER: Selah means a silent pause. It SHOULD NOT be said or read.
6. Psalms 46-48 express confidence in God’s protection of His people in times of trouble. What is the great hymn written by Martin Luther from Psalm 46?
ANSWER: “A Mighty Fortress is Our God” from Verses 7 and 11.
7. What kind of Psalm is Psalm 47?
a. Messianic
b. National Lament
c. Enthronement
ANSWER: c. Enthronement. Psalms 93 and 95-99 are also enthronement psalms.
8. Psalms 51 is a confession Psalm and is one of the greatest of all the Psalms. This Psalm includes some of the beautiful words found in the Bible. In Verses 1 and 2 what three things did David ask God to do with his great sins?
ANSWER: Blot out; wash away; and cleanse.
9. In Psalm 51:4 David said he had only sinned against God. What do you think this statement by David meant then and now for Christians today?
ANSWER: David said this because we can only sin against God. We don’t commit sin against human beings. We can hurt human beings. We can destroy them. We can ruin them. But we can’t sin against them and they can’t forgive our sins. Only God can forgive sin! Human beings can and should forgive our wrongs, transgressions, and wickedness but only our God can forgive sin!
10. What do you think is the most often repeated request of God from David in Psalm 51 that has helped Christians since the beginning of the Church? What does this request mean for you in your life today?
ANSWER: Let’s look at this in three Bible versions: KJV, NIV and the Message:
10 Create in me a clean heart, O God; and renew a right spirit within me.
KJV
10 Create in me a pure heart, O God, and renew a steadfast spirit within me.
NIV
10 God, make a fresh start in me, shape a Genesis week from the chaos of my life.
(from THE MESSAGE:
For Christians today, this should mean asking God to give us a new heart, a fresh start! It is not renovating or rebuilding our wicked or abused heart. It is starting all over, from scratch! When we ask for a new heart that means the old one is gone! The challenge we try to hold on to the old one and use the new one!
11. In Psalms 52-65 David is shown praying in fear, hiding, running, and under attack by many enemies. When we consider how strong and courageous David was in the Scriptures, what does it say about his personality that he seemed so weak and scary at times while writing these Psalms?
ANSWER: It shows that David, like all of us, was not a one dimensional being. He was complex as we all are. This also shows the great importance of reading the Bible in largest possible context. David had the fears and doubts that all humans have. The difference is he wrote a diary of prayers and poems and they are now published for the world to see. Our diaries are private. If they became public some of us would be too embarrassed to stay around after they are published! Of course in today’s world this would be called “Reality TV!”
12. What kind of Psalm is Psalm 66?
a. Thanksgiving
b. National Lament
c. Royal
ANSWER: a. Thanksgiving
13. Psalms 69-71 are considered prayers of David for deliverance from internal enemies. Which verse in Psalm 69 says that David believes his enemies were after him for no good reason?
ANSWER: Verse 4, says: “Those who hate me without reason outnumber the hairs of my head; many are my enemies without cause, those who seek to destroy me. I am forced to restore what I did not steal.” NIV
14. Psalm 69 is also thought to be a messianic Psalm which is often quoted in the New Testament. Which verse in Psalm 69 is quoted in each of the Gospels and viewed as prophecy of the coming crucifixion of our Lord and Savior Jesus the Christ?
ANSWER: Psalm 69:21, says “They put gall in my food and gave me vinegar for my thirst.” NIV
15. Can you name the verses in the four Gospels that come from Psalm 69 as prophecy of Christ’s suffering on the cross?
ANSWER: Matthew 27:34, 48; Mark 15:23, 36; Luke 23:36; and John 19:29 (All NIV)
Matt 27:34 – There they offered Jesus wine to drink, mixed with gall; but after tasting it, he refused to drink it.
Matt 27:48 – Immediately one of them ran and got a sponge. He filled it with wine vinegar, put it on a stick, and offered it to Jesus to drink.
Mark 15:23 – Then they offered him wine mixed with myrrh, but he did not take it.
Mark 15:36 – One man ran, filled a sponge with wine vinegar, put it on a stick, and offered it to Jesus to drink. “Now leave him alone. Let’s see if Elijah comes to take him down,” he said.
Luke 23:36 – The soldiers also came up and mocked him. They offered him wine vinegar
John 19:29 – A jar of wine vinegar was there, so they soaked a sponge in it, put the sponge on a stalk of the hyssop plant, and lifted it to Jesus’ lips.
16. Which is your favorite or two favorite Psalms in 42-72? Why?
ANSWER: Psalms 42 and 51 are my favorites in Book 2.
Psalm 42 reminds me to hold on in trouble and give God a yet praise!
Psalm 51 tells me that God will forgive a wretch like me because he forgave David and he is the only one that can replace my old heart with a new one!
17. Which verse in Psalm 71 shows David is asking for God’s help against his enemies who are attacking him because he has grown old?
ANSWER: Verses 9-13 and 18.
18. Who wrote Psalm 72?
ANSWER: David’s son Solomon.
19. Where in Psalm 72 do we find the second doxology in the Book of Psalms?
ANSWER: Verses 18 and 19.
20. Verse 20 of Psalm 72 says this ends the prayers of “David son of Jesse.” Was this the last Psalm of David in the Book of Psalms?
ANSWER: No, this is not the last Psalm of David. This note probably referred to an earlier collection of psalms. The Psalms were compiled over a period of more than one thousand years and there were different collections before the final was published.
Other Psalms of David yet to come are: (Psalms 86; 101; 103; 108:1-110:7; 122; 124; 131; 133; 138:1-145:21).
REFLECTIONS
Now that you have read Psalms 42-72 in context from the beginning, tell us two things you learned that you did not know about Psalms 42-72?
STUDY BOOK 3 PSALMS 72-89 FOR AUGUST 15, 2012

BIBLE STUDY ANSWERS – WEDNESDAY, AUGUST 1, 2012

READING THE BIBLE IN 52 WEEKS

PSALMS 1-41

On August 1, 2012, we will start the study of the Book of Psalms, the church’s book of praise, hymns, songs and prayers! The Psalms was known in Hebrew as the Tehillim which meant “praise songs.” In the Greek, they were called”Psalmoi” which meant “songs to accompany stringed instrument.” The Book of Psalms is the longest book in the Bible with 150 chapters. The Psalms have been a bridge over troubled waters for Christians for nearly 2,000 years!
The Book of Psalms is divided into five books or divisions. Those books or divisions are: Book 1 (1-41); Book 2 (42-72); Book 3 (73-89); Book 4 (90-106); and Book 5 (107-150). Each of these five books end with a benediction.
Remember: THREE-A-DAY IS THE EASIEST WAY! There are 1,189 Chapters in the Bible and to read the whole Bible in 52 Weeks, one must read an average of 3.25 Chapters every day!
Here in week twenty-eight we start our study of the Book of Psalms by looking at Book 1 Psalms 1-41 whichcontain many of the best known and beloved Psalms. In fact, some of the Psalms in 1-41 include some of the best known and most often quoted Scriptures in the entire Bible!
Please read prayerfully and carefully Psalms 1 thru 41 and answer the following questions that we will discuss in our session on this Wednesday:
1.       Why is the Book of Psalms also known as the Psalter?
ANSWER: Because the Psalms is a collection of songs (psalms) and poems to be used in the rituals of public worship.
2.       What kind of Psalm is Psalm 1?
a. Wisdom
b. Royal
c. Messianic
ANSWER: Wisdom
3.       In Verse 1, what do you think the Psalmist meant by “Blessed is the man Who walks not in the counsel of the ungodly, or stand in the way of sinners
or sit in the seat of mockers”?
ANSWER: The “ungodly” or “wicked” are people who are willfully and persistently evil and work against God; “sinners” are those who miss the mark of God’s standards but who don’t care; the “scornful” make light of God’s laws and ridicule that which is sacred. (from The Bible Exposition Commentary: Old Testament © 2001-2004 by Warren W. Wiersbe. All rights reserved.)
4.       How many of Psalms 1-41 are considered to be written by King David?  Which Psalms in 1-41 were NOT written King David?
ANSWER: 37. Psalms 1,2, 10, and 33.
5.       What kind of Psalm is Psalm 2?
a. Royal
b. Messianic
c. Both
ANSWER: Both Royal and Messianic because it’s about the coming King Jesus!
6.       Psalms 3-7 are considered the prayers of which psalmist?
ANSWER: King David.
7.       Which is your favorite or two favorite Psalms in 1-41? Why?
ANSWER: Psalm 8 is my favorite Psalm in Book 1 because it speaks of the unique and incredible responsibilityGod entrusted mankind over the care and protection His earth and all of its creatures. Amazingly David tells us that God made us just a little “lower than the angels.” I like 9:13 as well.
8.       What are some of the best known verses in your favorite Psalm(s) in Book 1?
ANSWER: The first part of Verse 1 and the last verse of Psalm 8 are identical and are probably prayed somewhere every Sunday and really among Christians everyday: “O Lord our Lord, how excellent is thy name in all the earth!” (KJV)
9.       Where in the Gospel of Luke does Jesus confirm that the Psalms talk about him?
ANSWER: Luke 24:44 says: He said to them, “This is what I told you while I was still with you: Everything must be fulfilled that is written about me in the Law of Moses, the Prophets and the Psalms.” NIV
10.   Which Messianic Psalm did Jesus quote from during His crucifixion? Where in the New Testament do you find Jesus’ quote from the Psalm about crucifixion?
ANSWER:  Psalm 22. In Matthew 27:46 and Mark 15:34 Jesus cried out, “My God, My God why have you forsaken me?”
11.   The best known and most frequently quoted Psalm is Psalm 23. Why?
ANSWER: Known as the 23rd Psalm, this psalm is so beautifully written it reads almost like a work of art with colorful images and vivid metaphors! This psalm invokes the great work that David, Moses and Jesus all had in common — they were all shepherds” The beautiful poetry in Psalm 23 makes it the most unforgettable Psalm in the Bible.
12.   Can you repeat the 23rd Psalm from memory?
ANSWER: Yes.
13.   Do you know what makes Psalms 22, 23, and 24 Messianic Psalms?
ANSWER: 22 – Suffering Savior; 23 – the Good Shepherd; 24 – Chief Shepherd
14.   What are some of the famous quotes from Psalm 24?
ANSWER: Verses 1: The earth is the Lord’s, and the fulness thereof; the world, and they that dwell therein. Verses 7-10: 7 Lift up your heads, O ye gates; and be ye lift up, ye everlasting doors; and the King of glory shall come in. 8 Who is this King of glory? The Lord strong and mighty, the Lord mighty in battle. 9 Lift up your heads, O ye gates; even lift them up, ye everlasting doors; and the King of glory shall come in. 10 Who is this King of glory? The Lord of hosts, he is the King of glory.
15.   Psalm 27 is another very popular Psalm among African Americans in Book 1. What are the popular quotes inPsalm 27?
ANSWER: Verses 1, says: “The Lord is my light and my salvation; whom shall I fear? the Lord is the strength of my life; of whom shall I be afraid?”
Ps 27:13-14
13 I had fainted, unless I had believed to see the goodness of the Lord in the land of the living. 14 Wait on the Lord: be of good courage, and he shall strengthen thine heart: wait, I say, on the Lord. KJV
Ps 27:1-2
The Lord is my light and my salvation; whom shall I fear? the Lord is the strength of my life; of whom shall I be afraid?
13 I had fainted, unless I had believed to see the goodness of the Lord in the land of the living.
14 Wait on the Lord: be of good courage, and he shall strengthen thine heart: wait, I say, on the Lord. KJV
16.   What’s the most popular verse in Psalm 30? If you have read Psalm 30 in context,  what makes you understand that this popular verse is often quoted out of context?
ANSWER: Verse 5: For his anger endureth but a moment; in his favour is life: weeping may endure for a night, but joy cometh in the morning. KJV This verse is often misquoted because this is not about some trouble we get in or brought on by the work of Satan against us but rather when God was upset with David and he knew God’s anger would not last forever and joy would come in the morning!
17.   Many Christians love Psalm 34:8 “Taste and see that the Lord is good.” What does this verse mean to you?
ANSWER: This beautiful text means those who try the Lord in faith, obedience and trust will know for themselves that He is good and they will be blessed! When one taste something it makes the experience personal and real!! I also rejoice in the Gospel song and Psalm 34:1 that says, “I will bless the Lord at all times; His praise shall continually be in my mouth.” NKJV
18.   In which Psalm and verse do we find David referring to the LORD as his shield and buckler.”?
ANSWER: Psalm 35:2, says: “Take hold of shield and buckler, and stand up for mine help.” KJV
19.   In which Psalm and verse do we find those beautiful words “tender mercies” and “lovingkindness” in the same verse?
ANSWER: Psalm 40:11 says, “Do not withhold Your tender mercies from me, O Lord; Let Your lovingkindness and Your truth continually preserve me.” NKJV
20.   In which final Psalm and verse do we find the benediction for Book 1?
ANSWER: Psalm 41:13 says: “Praise be to the Lord, the God of Israel, from everlasting to everlasting. Amen and Amen.” NIV
REFLECTIONS
Now that you have read Psalms 1-41 in context from the beginning, tell us two things you learned that you did not know about Psalms 1-41?
Pastor Rivers has taught and preached that whatever a Christian needs for comfort, counsel, or inspiration in Scripture can be found in the Psalms. Have you been helped by Psalms 1-41 since you started reading them this week?
STUDY BOOK 2 PSALMS 42-72 FOR AUGUST 8, 2012