BIBLE STUDY ANSWERS – WEDNESDAY, AUGUST 1, 2012

READING THE BIBLE IN 52 WEEKS

PSALMS 1-41

On August 1, 2012, we will start the study of the Book of Psalms, the church’s book of praise, hymns, songs and prayers! The Psalms was known in Hebrew as the Tehillim which meant “praise songs.” In the Greek, they were called”Psalmoi” which meant “songs to accompany stringed instrument.” The Book of Psalms is the longest book in the Bible with 150 chapters. The Psalms have been a bridge over troubled waters for Christians for nearly 2,000 years!
The Book of Psalms is divided into five books or divisions. Those books or divisions are: Book 1 (1-41); Book 2 (42-72); Book 3 (73-89); Book 4 (90-106); and Book 5 (107-150). Each of these five books end with a benediction.
Remember: THREE-A-DAY IS THE EASIEST WAY! There are 1,189 Chapters in the Bible and to read the whole Bible in 52 Weeks, one must read an average of 3.25 Chapters every day!
Here in week twenty-eight we start our study of the Book of Psalms by looking at Book 1 Psalms 1-41 whichcontain many of the best known and beloved Psalms. In fact, some of the Psalms in 1-41 include some of the best known and most often quoted Scriptures in the entire Bible!
Please read prayerfully and carefully Psalms 1 thru 41 and answer the following questions that we will discuss in our session on this Wednesday:
1.       Why is the Book of Psalms also known as the Psalter?
ANSWER: Because the Psalms is a collection of songs (psalms) and poems to be used in the rituals of public worship.
2.       What kind of Psalm is Psalm 1?
a. Wisdom
b. Royal
c. Messianic
ANSWER: Wisdom
3.       In Verse 1, what do you think the Psalmist meant by “Blessed is the man Who walks not in the counsel of the ungodly, or stand in the way of sinners
or sit in the seat of mockers”?
ANSWER: The “ungodly” or “wicked” are people who are willfully and persistently evil and work against God; “sinners” are those who miss the mark of God’s standards but who don’t care; the “scornful” make light of God’s laws and ridicule that which is sacred. (from The Bible Exposition Commentary: Old Testament © 2001-2004 by Warren W. Wiersbe. All rights reserved.)
4.       How many of Psalms 1-41 are considered to be written by King David?  Which Psalms in 1-41 were NOT written King David?
ANSWER: 37. Psalms 1,2, 10, and 33.
5.       What kind of Psalm is Psalm 2?
a. Royal
b. Messianic
c. Both
ANSWER: Both Royal and Messianic because it’s about the coming King Jesus!
6.       Psalms 3-7 are considered the prayers of which psalmist?
ANSWER: King David.
7.       Which is your favorite or two favorite Psalms in 1-41? Why?
ANSWER: Psalm 8 is my favorite Psalm in Book 1 because it speaks of the unique and incredible responsibilityGod entrusted mankind over the care and protection His earth and all of its creatures. Amazingly David tells us that God made us just a little “lower than the angels.” I like 9:13 as well.
8.       What are some of the best known verses in your favorite Psalm(s) in Book 1?
ANSWER: The first part of Verse 1 and the last verse of Psalm 8 are identical and are probably prayed somewhere every Sunday and really among Christians everyday: “O Lord our Lord, how excellent is thy name in all the earth!” (KJV)
9.       Where in the Gospel of Luke does Jesus confirm that the Psalms talk about him?
ANSWER: Luke 24:44 says: He said to them, “This is what I told you while I was still with you: Everything must be fulfilled that is written about me in the Law of Moses, the Prophets and the Psalms.” NIV
10.   Which Messianic Psalm did Jesus quote from during His crucifixion? Where in the New Testament do you find Jesus’ quote from the Psalm about crucifixion?
ANSWER:  Psalm 22. In Matthew 27:46 and Mark 15:34 Jesus cried out, “My God, My God why have you forsaken me?”
11.   The best known and most frequently quoted Psalm is Psalm 23. Why?
ANSWER: Known as the 23rd Psalm, this psalm is so beautifully written it reads almost like a work of art with colorful images and vivid metaphors! This psalm invokes the great work that David, Moses and Jesus all had in common — they were all shepherds” The beautiful poetry in Psalm 23 makes it the most unforgettable Psalm in the Bible.
12.   Can you repeat the 23rd Psalm from memory?
ANSWER: Yes.
13.   Do you know what makes Psalms 22, 23, and 24 Messianic Psalms?
ANSWER: 22 – Suffering Savior; 23 – the Good Shepherd; 24 – Chief Shepherd
14.   What are some of the famous quotes from Psalm 24?
ANSWER: Verses 1: The earth is the Lord’s, and the fulness thereof; the world, and they that dwell therein. Verses 7-10: 7 Lift up your heads, O ye gates; and be ye lift up, ye everlasting doors; and the King of glory shall come in. 8 Who is this King of glory? The Lord strong and mighty, the Lord mighty in battle. 9 Lift up your heads, O ye gates; even lift them up, ye everlasting doors; and the King of glory shall come in. 10 Who is this King of glory? The Lord of hosts, he is the King of glory.
15.   Psalm 27 is another very popular Psalm among African Americans in Book 1. What are the popular quotes inPsalm 27?
ANSWER: Verses 1, says: “The Lord is my light and my salvation; whom shall I fear? the Lord is the strength of my life; of whom shall I be afraid?”
Ps 27:13-14
13 I had fainted, unless I had believed to see the goodness of the Lord in the land of the living. 14 Wait on the Lord: be of good courage, and he shall strengthen thine heart: wait, I say, on the Lord. KJV
Ps 27:1-2
The Lord is my light and my salvation; whom shall I fear? the Lord is the strength of my life; of whom shall I be afraid?
13 I had fainted, unless I had believed to see the goodness of the Lord in the land of the living.
14 Wait on the Lord: be of good courage, and he shall strengthen thine heart: wait, I say, on the Lord. KJV
16.   What’s the most popular verse in Psalm 30? If you have read Psalm 30 in context,  what makes you understand that this popular verse is often quoted out of context?
ANSWER: Verse 5: For his anger endureth but a moment; in his favour is life: weeping may endure for a night, but joy cometh in the morning. KJV This verse is often misquoted because this is not about some trouble we get in or brought on by the work of Satan against us but rather when God was upset with David and he knew God’s anger would not last forever and joy would come in the morning!
17.   Many Christians love Psalm 34:8 “Taste and see that the Lord is good.” What does this verse mean to you?
ANSWER: This beautiful text means those who try the Lord in faith, obedience and trust will know for themselves that He is good and they will be blessed! When one taste something it makes the experience personal and real!! I also rejoice in the Gospel song and Psalm 34:1 that says, “I will bless the Lord at all times; His praise shall continually be in my mouth.” NKJV
18.   In which Psalm and verse do we find David referring to the LORD as his shield and buckler.”?
ANSWER: Psalm 35:2, says: “Take hold of shield and buckler, and stand up for mine help.” KJV
19.   In which Psalm and verse do we find those beautiful words “tender mercies” and “lovingkindness” in the same verse?
ANSWER: Psalm 40:11 says, “Do not withhold Your tender mercies from me, O Lord; Let Your lovingkindness and Your truth continually preserve me.” NKJV
20.   In which final Psalm and verse do we find the benediction for Book 1?
ANSWER: Psalm 41:13 says: “Praise be to the Lord, the God of Israel, from everlasting to everlasting. Amen and Amen.” NIV
REFLECTIONS
Now that you have read Psalms 1-41 in context from the beginning, tell us two things you learned that you did not know about Psalms 1-41?
Pastor Rivers has taught and preached that whatever a Christian needs for comfort, counsel, or inspiration in Scripture can be found in the Psalms. Have you been helped by Psalms 1-41 since you started reading them this week?
STUDY BOOK 2 PSALMS 42-72 FOR AUGUST 8, 2012